Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за куріння в заборонених місцях

Дата: 02.06.2020 09:38
Кількість переглядів: 373

 Фото без опису

1.Основні поняття

Згідно з законодавством України продаж тютюнових виробів чи предметів, пов’язаних з їх вживанням, особам, які не досягли 18 років, а також куріння в громадських місцях  заборонено.

Щоб уникнути інцидентів розглянемо, що ж це за «громадські місця», в яких забороняється палити і яка відповідальність чекає тих, хто ці заборони порушує.

По-перше, розберемось, що саме є громадським місцем в розумінні закону:

Визначення цього поняття міститься в єдиному законодавчому акті, а саме - в Законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»

Отже, громадське місце - частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони; (ст. 1 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»).

В подальшому законодавець конкретизує, де саме куріння заборонено:

  • у ліфтах і таксофонах;

  • у приміщеннях і на території закладів охорони здоров’я;

  • у приміщеннях та на території навчальних закладів;

  • на дитячих майданчиках;

  • у приміщеннях і на території спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

  • у під’їздах житлових будинків;

  • у підземних переходах;

  • у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

  • у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

  • у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

  • у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;

  • на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів:

  • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

  • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

  • у приміщеннях гуртожитків;

  • в аеропортах та на вокзалах.

(ст. 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»)

Слід зазначити що в цих місцях заборонено куріння як тютюнових виробів, так і електронних сигарет і кальянів.

Куріння дозволено у спеціально обладнаних місцях, в яких розміщується інформація, яка складається із відповідні інформаційні таблички «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!». 

 

2.Відповідальність за куріння в заборонених місцях

Відповідальність за куріння в заборонених місцях передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської Ради, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох (51 грн.) до десяти (170 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ст. 1751 Кодексу України про адміністративні правопорушення)

У випадку притягнення особи повторно протягом року – штраф складає від десяти (170 грн.) до двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

3.Відповідальність за куріння у в окремих місцях

Також законодавством України передбачені окрема відповідальність за правопорушення, пов’язані з курінням у невстановлених місцях на суднах, куріння в вагонах (у тому числі в тамбурах) приміських поїздів, у невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також в метрополітенах, куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах або трамваях. У випадку якщо Ви курите в перерахованих місцях то застосовуються спеціальні норми.

Наприклад, куріння у вагонах (у тому числі в тамбурах) приміських поїздів, у невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також в метрополітенах, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’яти (85 грн.) до двадцяти (340 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ч. 2 ст. 110 Кодексу України про адміністративні правопорушення.)

За куріння у невстановлених місцях на суднах до порушника застосовується попередження або накладення штрафу від п’яти (85 грн.) До двадцяти (340 грн.) Неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ч. 2 ст. 115 Кодексу України про адміністративні правопорушення)

А куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах або трамваях, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ч. 3 ст. 119 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

 

4.Стягнення штрафу

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення. (ст. 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення)

За відсутності самостійного заробітку в осіб віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, які вчинили адміністративне правопорушення, штраф стягується з батьків або осіб, які їх замінюють.

У разі несплати правопорушником штрафу, така постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом. (ст. 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення)

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та зазначеного в постанові про стягнення штрафу;

 

Для отримання більш детальної інформації та юридичної допомогою звертайтеся до:

Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443

Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300;

Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 94 430;

Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0800 213 103. Знайти відповідь на юридичне запитання можна також у правничій вікіпедії WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua/.

 

 

Роман Непочатов

 

заступник начальника відділу правопросвітництва 

та надання правової допомоги

Роздільнянського місцевого центру

з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь