Цебриківська громада
Одеська область, Роздільнянський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як взяти кредит і не потрапити у боргову яму

Дата: 03.03.2020 09:09
Кількість переглядів: 519

 

Фото без опису

 

Як взяти кредит і не потрапити у боргову яму

Мабуть всі розуміють значення слова «кредит», але чи кожен з нас орієнтується в юридичних тонкощах укладення такого договору? Адже, вчасно не оцінивши умови кредитування можна втрапити до боргової ями.

Тож, що потрібно знати та на що звернути увагу перш ніж оформляти кредит?

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти (ст. 1054 Цивільного кодексу України). Кредитні договори укладаються в письмовій формі і не можуть змінюватися в односторонньому порядку без згоди сторін.

Крім цього, передбачена можливість укладати договори за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем (електронний договір), такий вид договору прирівнюється до укладеного в письмовій формі.

Визначення поняття «електронний договір» дає Закон України «Про електронну комерцію» - це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків та оформлена в електронній формі.

Законодавством України прямо передбачено, що зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору (ст. 526 Цивільного кодексу України). Тобто, якщо людина оформила кредит, вона повинна виконувати всі умови, передбачені договором.

Зверніть увагу! Громадяни мають право відмовитися від договору про споживчий кредит (наприклад, при купівлі в кредит побутової техніки) без пояснення причин, у тому числі в разі отримання ним грошових коштів протягом 14 календарних днів з дня укладення договору. Про такий намір споживач повинен повідомити кредитодавця у письмовій формі (ст. 15 Закону України «Про споживче кредитування»).

Для того, аби убезпечити себе та своїх рідних пропонуємо такий алгоритм дій перед тим як оформити кредитний договір:

КРОК 1. Зберіть та вивчіть пропозиції на ринку кредитування. Оцініть вигідність кредиту шляхом перерахунку розміру регулярних платежів, відсотків, послуги страхування, комісії тощо. Пам’ятайте, безкоштовний сир буває лише в мишоловці, і тому потрібно чітко розуміти скільки реально вам потрібно буде заплатити за користування кредитом.

КРОК 2. Перевірте компанію кредитодавця у відкритих реєстрах щодо реєстрації юридичної особи, наявність ліцензії, а також  проаналізуйте наявність судових спорів за участю обраної вами фінансової установи за посиланням:

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch/ 

https://www.nfp.gov.ua/ua/Derzhavnyi-reiestr-finansovykh-ustanov.html 

http://reyestr.court.gov.ua/

КРОК 3. Уважно читайте договір, особливо звертайте увагу на такі умови кредитування: річна процентна ставка та порядок її зміни, строк оплати за користування кредитом, відповідальність сторін за порушення умов договору, можливість передачі персональних даних позичальника третім особам.

У тому разі, якщо вам важко самостійно оцінити наслідки укладення такого договору, попросіть проект договору та проконсультуйтесь з юристом.

Отже, перш ніж брати кредит будьте відповідальними, проаналізуйте всі ризики та своєчасно виконуйте свої зобов’язання аби не мати в майбутньому неприємностей.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до: Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Роздільна,                                         вул. Привокзальна, 10-А. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443;

  • Захарівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 94 430;

  • Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300;

  • Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка,                                           вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55

Марина Кулік,

начальник відділу

«Захарівське бюро правової допомоги»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь